Romney sa dištancoval od vyjadrení republikánskeho kolegu o interrupciách

20.08.2012 Celý región

Washington 20. augusta (TASR) - Republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney sa v nedeľu dištancoval od vyjadrení svojho spolustraníka, kongresmana za Missouri Todda Akina, ktorý povedal, že ženské telo "vie", ako si pomôcť a zabrániť tehotenstvu po znásilnení. Podľa Akina majú totiž ženy biologickú obranu, ktorá zabráni otehotneniu po znásilnení, v dôsledku čoho nepotrebujú mať zákonné právo na interrupciu.

Akin to povedal v televízii KTV1 v St. Louis. "Z toho, čo som pochopil od lekárov, sa mi zdá, že k tomu (otehotneniu po znásilnení) dochádza skutočne zriedkavo... Ale predpokladajme, že k nemu dôjde. Myslím si, že by mal existovať nejaký trest, ale potrestaný by mal byť páchateľ znásilnenia, a nie dieťa," citovala z jeho televízneho vystúpenia agentúra Reuters.

Akin sa po pobúrení, ktoré jeho slová vyvolali, opravil. Zdôraznil, že hlboko súcití s tisícami žien, ktoré sú každoročne sexuálne napadnuté či znásilnené.

Neodvolal však svoje slová o interrupcii v prípadoch znásilnenia: "Hlboko verím v ochranu všetkého života a nemyslím si, že ublížiť inej nevinnej obeti je správny krok."

Volebný tím republikánskeho prezidentského kandidáta Mitta Romneyho vydal vyhlásenie, v ktorom sa od Akinovho postoja dištancoval: "Guvernér Romney a kongresman (Paul) Ryan nesúhlasia s vyhlásením pána Akina, vláda Romneyho a Ryana by nebola proti interrupcii v prípadoch znásilnenia," konštatovali.
 

Vyberte región